venäjäksi
englanniksi
 
 

Uutiset

Sijainti: CTS Engtec / Uutiset

Työturvallisuus tärkeässä roolissa Yandexin Mäntsälän saitilla

DI, projekti-insinööri Hannu Peni vastaa CTS Engtecin työturvallisuusasioista yhtiön sisällä ja on työskennellyt turvallisuuskoordinaattorina CTS Engtecin projekteissa.

Viikoittaisiin työsuojelutarkistuksiin projekteissa kuuluvat mm. turvallisuustekijöiden, sekä käytäntöjen että puutteiden tarkkailu TR-mittausmenetelmän avulla sekä paikallinen työturvallisuus­perehdytys. Työpäivä sisältää yhteydenpitoa pääurakoitsijaan, asiakkaaseen ja alihankkijayrityksiin, hän kertoo.

Peni toimi turvallisuuskoordinaattorina datakeskusta rakentavan Yandexin työmaalla Mäntsälässä.

Työsuojeluun käytettävien resurssien ja ajankäytön mittakaavaa auttaa hahmottamaan, että Yandexin työmaalla kulkuluvan saaneita oli lähes 1000 henkilöä ja jopa yhdeksi päiväksi työmaalle tulevalle pidettiin perehdytys. Verottajan vaatiman tarkemman seurannan aikana työmaan henkilökulkuporttiin sai luvat yli 600 henkilöä. Ainoat, jotka jäävät turvallisuusperehdytyksen ulkopuolelle ovat tavaraa toimittavat autonkuljettajat ja opastetusti kulkevat vierailijat.

Ulkomainen työvoima tuo haasteita koulutukseen

Ulkomaisen työvoiman lisääntyminen työmailla näkyy perehdytyskoulutuksessa usein törmäämisenä kielimuuriin. Haasteellisimpana tapauksena Peni on kohdannut puolalaisen asennusporukan, jonka keulamiehelle työtoveri tulkkasi englanninkielisen koulutuksen saksaksi ja tämä sitten kertoi asiat muille puolaksi.

Ennen Hannu Peni törmäsi useammin asenteisiin. ”Onko se nyt niin tarkkaa” –kysymys on suomalaisten työntekijöiden parista karsiutunut yksittäistapauksiin, kypärä pysyy jo hyvin päässä ja tuorein useimmille työpaikoille tullut vaatimus suojalasien käytöstä on otettu hyvin vastaan. Poikkeuksiakin on ja joidenkin henkilöiden riskinottoherkkyys on suurempi. Vastikään Penille tuli vastaan tilanne, jossa joukko latvialaisia työmiehiä passitettiin takaisin kotimaahansa vakavasta työturvallisuusrikkomuksesta.

Yllättävää kyllä, ulkomailla säädökset voivat olla Suomea tiukemmatkin. Irlantilainen projektihenkilöstö toi oman turvallisuushenkilön mukaan valvomaan, että henkilöstö noudattaa sikäläisiä ja heidän yrityksessään käytössä olevia, Suomea huomattavasti tiukempia työturvallisuuskäytäntöjä, Peni kertoo.

Työturvallisuus osa elämänfilosofiaa

Hannu Peni on työpaikkansa CTS Engtecin ylempien toimihenkilöiden luottamusmies, aiempi työsuojeluvaltuutettu ja edelleen mukana työsuojeluorganisaatiossa, joten tietty lukkarinrakkaus työsuojeluun on luonnollinen osa hänen elämänfilosofiaansa.

Peruskoulutus työsuojeluun kertyi diplomi-insinööriopinnoissa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa, jota on täydentänyt YTN:n koulutus työsuojeluvaltuutetuksi sekä työturvallisuuskorttikouluttajan ja turvallisuuskoordinaattorin opinnot. Kouluttajakoulutus hänen on uusittava viiden vuoden välein. Käytännön kokemusta alalle on tuonut työskentely VTT:n työsuojelulaboratoriossa.

Joka paikkaan ei työsuojelun asiantuntijakaan töihin lähtisi.

- Heti ei hiilikaivokseen Kiinassa uskaltaisi mennä, Peni tuumii.