CTS Uutiskirje

 

UPM Kymin sellutehtaan laajennus vihittiin käyttöön

UPM Kymin sellutehtaan laajennusinvestointi vihittiin tammikuussa käyttöön Kuusankoskella. 160 miljoonan investoinnin virallisen vihkimisasiakirjan allekirjoittivat pääministeri Juha Sipilä ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen. CTS Engtec vastasi investoinnin projektisuunnittelusta.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi, että UPM:llä on Kouvolassa nyt yksi Suomen moderneimmista sellutehtaista, kaksi paperikonelinjaa ja jatkojalostus. Integraatti on pysynyt kilpailukykyisenä. Hän oli tyytyväinen myös uusinnan ajankohtaan.

- Sellumarkkinoiden kannalta investoimme hyvään sykliin. Ratkaisut ja linjaukset selluliiketoiminnan osalta tehtiin 10 vuotta sitten. Silloin paperikone 7 suljettiin ja päätettiin yli 300 miljoonan euron investoinnista talteenottolaitoksen rakentamiseksi, Pesonen sanoi juhlapuheessaan.

UPM Kymin tehtailla on tällä hetkellä yli 600 työpaikkaa ja sillä on yli 20 miljoonan euron välilliset verovaikutukset. Pesonen totesi, että uusinta takaa tehtaan kilpailukyvyn ja tehokkuuden vuosiksi eteenpäin.

Huippusuorituksia projektitiimiltä

Uudella investoinnilla UPM vahvistaa asemaansa selluvalmistajana. Toimitusjohtaja Pesonen kiitti projektihenkilöstöä, laitetoimittajia ja yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä. Projekti vietiin läpi turvallisesti ja aikataulussa normaalin sellun ja paperin tuotannon rinnalla. Asennusten jälkeen sellun tuotanto ajettiin ylös ennakoitua nopeammin tasolle, jolla tehdas saavutti viime vuodelle asetetut tavoitteet.

- Olen todella iloinen, että uusi linja on jo osoittanut yltävänsä huippusuorituksiin. Projektin toteutus käynnissä olevien laitosten viereen on aina haastavaa, Pesonen kiitteli.

Uusinnan myötä Kymin vuosituotantokyky kasvaa 170 000 tonnilla 700 000 tonniin valkaistua havu- ja koivusellua. Kaikkiaan UPM on tehnyt Kymenlaaksoon yli 900 miljoonan euron investoinnit 2000-luvulla.

Pääministeri kiitti paikallista osaamista

Vihkiäispäivänä uuteen kuivauskonelinjaan tutustunut pääministeri Juha Sipilä muistutti puheessaan sellupaaleja koristavan aarnikotkan merkityksestä alueen hyvinvoinnille.

- Kymin tehdas on synnyttänyt vuodesta 1872 asti ammattitaitoa alueelle. Se on ollut perusta sille vankalle osaamiselle, mikä alueelle on kehittynyt.

Hän korosti arvostavansa erityisesti, että investoinnissa oli käytetty paljon paikallista ja kotimaista osaamista.

Kouvolalainen suunnitteluosaaminen huippuluokkaa 

Projektin suunnittelusta vastasi kouvolalainen suunnittelu- ja projektinhoitoyhtiö CTS Engtec. Toimitusjohtaja Antti Lukka oli vihkiäistilaisuudessa hyvillä mielin.

-Tässä Koskelan ruokasalin yläpuolella olevassa neuvotteluhuoneessa allekirjoitettiin projektisopimus keväällä 2014. Suunnittelu käynnistyi miltei heti ja laajimmillaan Kouvolan Kaikukadun tiloissa sellutehtaan laajennusta suunnitteli yli 50 henkilöä, Lukka muistelee vihkiäistilaisuudessa Koskelassa.

Sellun kuivauskoneen, uuden kuorimon ja havukuitulinjan muutoksen suunnittelu työllisti CTS Engtecissä yhtiön laitos-, prosessi-, energia-, teräsrakenne- ja sähkö- ja automaatiosuunnittelua. Projekti oli jatkumoa CTS Engtecin ja Kymi-yhtiön pitkälle yhteistyölle.

KYMI700 –projekti saatiin suunnittelun osalta päätökseen keväällä 2015. Uusi kuorimo käynnistyi kesäkuussa, kuitulinjojen modernisointi sekä hankkeen isoin osa, sellun kuivauskone, elokuussa. Projekti poiki CTS Engtecille mittavia uusia, vastaavanlaisia töitä Suomen metsäteollisuudessa.

Biotalous on yksi hallituksen kärkihankkeista

Pääministeri Sipilä nosti puheessaan esille metsäteollisuuden merkityksen koko kansantaloudelle. Hän totesi, että investointi tukee myös hallituksen tavoitteita.

-Vuosi 2015 osoitti, että Suomi elää metsistä. Suomen viennin valonpilkahduksia viime vuonna olivat sellu- ja paperituotanto. Erityisen iloinen olen metsäteollisuuden uusiutumisesta.

Sipilä korosti uusien biotaloustuotteiden, kiertotalouden ja uusiutuvan energian olevan hallituksen kärkihankkeita.

- Biotalous tarjoaa Suomelle edelläkävijän roolin koko Euroopassa, hän totesi.

Suomi tarvitsee innovaatioita ja investointeja

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen korosti Suomen merkitystä uusiutuvan metsätalouden moottorina.

-Monet innovaatiot on kehitetty Suomessa. Biodieseltehdas Lappeenrannassa on alan suurimpia lippulaivoja Suomessa. Pietarsaaressa on tehty 50 miljoonan euron investointi ja Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa on meneillään tuotannontehostamisprojekti.

Sipilä korosti Suomen tarvitsevan nyt ennen kaikkea investointeja ja yrityksiä.

-Investointien lisääminen on nyt elintärkeää. Tämän harmauden keskellä olen iloinen erityisesti biotalouden noususta. Suomea mitataan nyt uudistumiskyvyllä, pääministeri Sipilä totesi puheensa päätteeksi.


Aarnikotka on Hugo Simbergin alunperin Kymin paperitehtaalle suunnittelema tunnus.


CTS Engtecin toimitusjohtaja Antti Lukka kävi tarkistamassa uuden kuivauskoneen vihkiäistilaisuudessa.