CTS Uutiskirje

 

Sappin Kirkniemen tehtaalle uusi voimalaitos

Sappin Kirkniemen tehtaan uusi voimalaitos käynnistettiin Lohjalla syksyllä. Ennätysajassa valmistunut kattilalaitos starttasi puoli vuotta etuajassa. CTS Engtec vastasi Valmetin toimittaman biokattilan korkeapaineputkiston suunnittelusta ja lujuuslaskennasta.

Uusi voimalaitos parantaa tehtaan kustannuskilpailukykyä ja kannattavuutta sekä pienentää Kirkniemen tehtaan energiakustannuksia sekä turvaa tehtaan energiahuollon. Uusi, moderni kattilalaitos tuottaa höyryä tehtaalle ja voimalaitoksen sähköntuotantoon.

CTS Engtecin vastuulle kuului korkeapaineputkiston suunnittelu uuteen kattilaan. Projektipäällikkö Antti Lahtinen toteaa, että projekti vietiin läpi tiiviissä aikataulussa ja yhteistyössä eri toimintojen ja asiantuntijoiden välillä. Tällaisessa projekteissa korostuvat joustavuus ja vahva osaaminen.

- Projekti on jatkumoa toimeksiannoille, jossa biokattila yhdistetään läheisen paperitehtaan energiantuottajaksi ja samalla se mahdollistaa sähkön tuotannon myös verkkoon. Vastaavan tyyppisiä kiertopetitekniikkaa hyödyntävää kattilalaitoksen suunnitteluja on tehty viime vuosina mm. Yhdysvaltoihin Domtariin We Energies –yhtiölle sekä Skotlantiin Markinchiin RWEn power renewables -yhtiölle, Lahtinen kertoo.

Investoinnin arvo oli 56 miljoonaa euroa. Uuden laitoksen rakennustyöt käynnistyivät toukokuussa 2014 ja valmistui heinäkuussa 2015 kuusi kuukautta etuajassa.

Kattilan raaka-aineena biopolttoaineita

Kattila on tyypiltään kiertoleijupetikattila (CFB), joka lisää huomattavasti biomassan käyttöä polttoaineena tehtaan energiantuotannossa. Energiantuotannon raaka-aineena käytetään tehtaan kuorintaprosessista syntyvää puunkuorta sekä muita puupohjaisia polttoaineita ja kivihiiltä.

Yhdistettynä voimalaitoksen nykyiseen biopolttoainekattilaan voidaan biomassan osuus kasvattaa jopa 100 prosenttiin. Uuden kattilan polttoaineteho on 96 MW, höyryntuotantokapasiteetti on 88 MW. Voimalaitoksen suunnittelussa on varauduttu tiukentuviin ympäristövaatimuksiin.

Sappin Kirkniemen tehdas liittyi vuonna 1997 valtakunnalliseen energiansäästösopimukseen ja vuonna 2009 energiansäästösopimukseen. Osoituksena Kirkniemen tehtaan järjestelmällisestä energiatehokkuusohjelmasta, sille myönnettiin kansainvälinen ISO 50001 sertifikaatti keväällä 2012.

 

Sappin Kirkniemen tehdas

Sappi Kirkniemen tehdas Lohjalla on osa Sappi Fine Paper Europea. Vuosittain se tuottaa 735 000 tonnia aikakauslehtipaperia, joita käytetään korkealaatuisissa julkaisuissa ympäri maailmaa. Tehdas työllistää noin 600 paperiteollisuuden ammattilaisia tuotannosta tuotekehittelyyn. Yli 90% tehtaan tuotannosta menee vientiin.

Sappi

Sappi Fine Paper Europe (SFPE) on Euroopan johtava päällystetyn hienopaperin valmistaja, jonka tuotteita käytetään aikakauslehdissä, luetteloissa, kirjoissa ja huippuluokan painetussa mainonnassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Brysselissä, Belgiassa, Sappi Fine Paper Europe on tunnustettu innovaatioiden ja laadun.

Sappi Fine Paper Europe on osa Sappi Limited- yhtiötä (JSE), jonka maailmanlaajuinen pääkonttori sijaitsee Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Yhtiöllä on yli 14000 työntekijää ja valmistustoimintaa kolmella mantereella seitsemässä maassa, myyntikonttoreita 50 maassa ja asiakkaita yli 100 maassa maailman ympäri. Lisätietoja osoitteessa www.sappi.com.

Valmet

Valmet on maailman johtava teknologian, automaation ja palveluiden toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Valmetin visiona on tulla maailman parhaaksi asiakkaidensa palvelussa.

 Valmetin asiakkailleen tarjoamat palvelut kattavat kaiken kunnossapidon ulkoistuksesta tehtaiden ja voimalaitosten parannuksiin ja varaosiin. Vahvan teknologiatarjonnan ytimen muodostavat sellutehtaat, pehmopaperin-, kartongin- ja paperinvalmistuslinjat ja bioenergiaa tuottavat voimalaitokset. Valmetin edistyksellisiin automaatioratkaisuihin sisältyvät niin yksittäiset mittaukset kuin koko tehtaan kattavat avaimet käteen automaatioprojektit.

 Valmetin liikevaihto vuonna 2014 oli noin 2,5 miljardia euroa. 12 000 ammattilaistamme ympäri maailmaa työskentelee lähellä asiakkaitamme, sitoutuneina asiakkaidemme menestyksen edistämiseen – joka päivä. Valmetin pääkonttori sijaitsee Espoossa ja sen osakkeet noteerataan Nasdaq Helsingissä.

Lue lisää www.valmet.fi, www.twitter.com/valmetglobal