CTS Uutiskirje

 

CTS kartoittaa Suomen potentiaalisia palvelinkeskusalueita


CTS Engtecin 3D-havainnekuva palvelinkeskuksesta


CTS Engtec on Euroopan johtavia data center –asiantuntijayrityksiä. Täydellisten teknisten suunnittelutoimintojen lisäksi yhtiössä on erityisen vahva asiantuntijaosaaminen taloudellisten tarkastelujen ja esiselvitysten suorittamiseen.

Kansainvälisten data center -yritysten rankkeerauksessa Suomi on hakukonejätti Googlen maihinnousun jälkeen noteerattu yhdeksi maailman ihanteellisimmista sijoittumiskohteista.

Viimeisen viiden vuoden aikana Suomeen on investoitu ja ilmoitettu investoitavan palvelinkeskuksia yli miljardin euron arvosta - ja lisää on tulossa. Maaperä, ilmasto ja edulliset jäähdytysratkaisut saavat muun muassa Yandexin ja Hetznerin konesalit nousemaan Etelä-Suomeen.

Kaavoitusbyrokratian purku olisi etu kansainvälisessä kilpailussa

Suomen vetovoimatekijöitä kansainvälisten datakeskusten kannalta ovat luonnonolojen lisäksi toimiva infra, hyvät tietoliikenneyhteydet ja vakaat yhteiskunnalliset olot.

CTS Engtec on kartoittanut useiden suomalaisten kuntien ja kaupunkien maa-alueita ja infrastruktuuria potentiaalisten hakukoneyhtiöiden käyttöön. Pisteytyksessä erot alueittain Suomen rajojen sisällä muodostuvat yllättävänkin suuriksi.

- Yksi kansainvälisten yhtiöiden painottamista detaljeista on alueen kaavoitustilanne. Pahimmillaan useita vuosia kestävää kaavoitusbyrokratiaa valitusoikeuksineen ne eivät jää odottamaan, vaan valitsevat kunnan, jossa sopivia alueita on valmiiksi kaavoitettu teollisuuskäyttöön, sanoo CTS Engtecin data center -projektien asiantuntija Reijo Parkkinen.  

Connectivity eli palvelinkeskuksen sijainti ja sen yhdistettävyys kuituverkkoreitteihin ovat keskeisiä pisteytyksessä.

- Datakeskusten vaatima sähköenergia asettaa kuntien tarjoamat energiantuotantomuodot yhdeksi sijaintikartoituksen tärkeimmistä pisteytysarvoista. Mikäli alueen energiayhtiöt pystyvät tarjoamaan vihreää energiaa, paranevat kunnan mahdollisuudet kertaheitolla. Sähkön saanti useasta eri suunnasta on turvattava. Sähköverkon kunto ja kyky sähköenergian siirtoon sekä verkon laajentaminen vaiheittain vaikuttavat pisteytykseen, Parkkinen sanoo.

Vanha paperitehdas vai uusi tuotantolaitos

Alasajetun "vanhan" teollisuuden tuotantolaitokset sopivat mainiosti datakeskuksille, joskin täysin uuden tuotantolaitoksen rakentaminen voi olla kustannustehokkaampi ja toimintaympäristön suunnittelun kannalta huomattavasti parempi ratkaisu. Näin toimi esimerkiksi Yandex Mäntsälän konesalien suhteen. Googlekin on laajentanut salitiloja vanhasta paperitehtaasta jo useisiin uudisrakennuksiin.

Yksittäinen halli voi olla pinta-alaltaan helposti yli hehtaarin kokoinen.

Kouvolan Savonsuontien alue potentiaalinen palvelukeskuksille

Yksi viimeisimmistä CTS Engtec Oy:n konesalikartoituksista on elinkeinoyhtiö Kouvola Innovationin tilaama kartoitus data center –käyttöön soveltuvista alueista Kouvolassa.

Lue lisää selvityksen perusteella Kouvolan potentiaalisimmaksi kohteeksi nousseesta Savonsuontien alueesta tästä linkistä