CTS Uutiskirje

 

Paluumuuttaja tuo vahvaa kokemusta ja hyviä tarinoita

  

-Sain käyttöön vanhan puumerkin ja henkilönumeron. Vielä kun saisi vanhat kilotkin, naurahtaa tammikuussa paluun entiselle työpaikalleen tehnyt Pekka Askola.

Hän muistelee tulleensa silloiseen CTS Engineeringiin vuonna 1988. Voimalaitostekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa opiskellut nuori mies aloitti työt sähkösuunnittelijana ja jatkoi siinä työssään kymmenisen vuotta kunnes siirtyi vähitellen projektihallintoon ja projektipäällikön tehtäviin.

-Siinä sivussa tein kyllä sähkösuunnitteluakin, lähinnä esisuunnittelutöitä.

Projekteja on vuosikymmenien aikana ehtinyt kertyä melkoinen määrä. Puheessa vilahtelee CTS:n historian legendaarisimpia projekteja, kuten Shotton RCF2 ja Shotton 100%, Kaipolan KASI, Oulun OPA, Norske Skogin PM6, UPM:n Tervasaaren Tarra ja Tarmo sekä Modern Karton PM4 .

Pekka on nähnyt myös Ekonon konkurssin seuraukset 1993, kun emoyhtiön rahoitusvaikeudet kaatoivat hyvin pyörineen CTS Engineeringin.

-Se oli yllättävä ja nopea tapaus Ekonon osalta, mutta CTS teki kuitenkin meneillään olevat projektit valmiiksi ja siinä perustettiin jo jatkajakin kaatuneelle yritykselle. Toiminta lähti nopeasti uudestaan käyntiin, kun tuli Kajaanin projektit ja Valkeakoskelle tarrapaperin taustapaperia valmistavan linjan toteutussuunnittelu. Uusi CTS sai nopeasti työllistettyä merkittävän osan entisistä työntekijöistään.

Pekan mukana yhtiöön tulee merkittävä määrä laaja-alaista kokemusta haastavissa projekteissa.  Kuuden vuoden väliaika Swecolla kului saman tyyppisissä tehtävissä mm. voimalaitosprojekteja Unkarissa, uusi kartonkikonelinja Stora Ensolle Puolaan sekä muutamia projekteja Suomessa. Tausta sähkötekniikan osastolla antaa oman mausteensa projektipäällikön haastavaan, yhteistyötaitoja ja kommunikointikykyä vaativaan tehtävään. Myös energia- ja voimalaitosteknologian asiantuntemus on kysyttyä useimmissa CTS:n teollisuusprojekteissa.

Tulevaisuuden haasteena Pekka pitää projektitoiminnan asiantuntijoiden koulutusta.

-Luin juuri Talouselämästä artikkelin, joka käsitteli töiden muuttumista yhä enemmän projektiluonteisiksi. Projektipäälliköiden tarve kasvaa, mutta heitä ei oikein kouluteta tehtäviin missään oppilaitoksessa. Projektin onnistumisessa he ovat kuitenkin keskeisessä asemassa ja jos projektin vaatimustaso ja peruselementit eivät ole selvät ja johdonmukaiset, ovat epäonnistumisen taloudelliset seuraukset suuret.

Lopuksi Pekka kertoo tarinan vaikeasta, mutta mielenkiintoisesta ulkomaanprojektista.

-CTS oli tehnyt perussuunnittelun alihankintana ja oli sovittu, että jatketaan toteutussuunnittelulla, jonka alku kuitenkin viivästyi ja jouduimme ajamaan projektiorganisaation alas. Olin projektipäällikkönä varma, että projekti ei jatku, kunnes parin kuukauden hiljaiselon jälkeen se lähti liikkeelle. Loppuvaiheet olivat värikkäät, sillä tilaaja haastoi asiakkaamme välimiesoikeuteen. Laadin 2-3 todistajanlausuntoa suunnitteluosuudesta ja sain kutsun todistamaan kansainväliseen välimiesoikeuteen. Amerikkalainen lakitoimisto preppasi minua oikeussalissa tapahtuvaa todistamista varten. Ohjeet olivat varsin yksityiskohtaisia, kuten ”Vastaa suomeksi ja kun kysytään, miksi suomeksi, niin vastaat, ettet halua kielitaidosta johtuvia vääriä tulkintoja” . Ohje oli, että kysymyksiin ei saa vastata ”Minun mielestäni asia oli näin…”, koska oikeus ei ole kiinnostunut mielipiteistä vaan faktoista. Ehdoton käsky oli puhua vain ja ainoastaan totta. Lopulta vastapuoli perui kutsumiseni oikeuteen ja matka Geneveen jäi tekemättä. Lienevätkö pelästyneet tietojeni tarkkuutta.