CTS Uutiskirje

 

Sonjalla on makea menneisyys

Sähkö- ja automaatio-osastolle saatiin naisenergiaa, kun opiskelija Sonja Lindman aloitti nuorempana suunnittelijana työt muuten miehisessä työyhteisössä.

Viittä vaille valmis diplomi-insinööri on vielä virallisesti kirjoilla Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, mutta opinnoista on jäljellä enää lopputyö. Hän opiskelee sähkötekniikan koulutusohjelmassa automaatio- ja säätötekniikkaa ja on ehtinyt valmistua sähkötekniikan kandiksi.

Varsinaisten opintojen lomassa Sonja opiskeli puoli vuotta vaihto-oppilaana Lundin Yliopistossa Etelä-Ruotsissa.

-Se oli varsinainen yliopistokaupunki, varmaan puolet kaupungin asukkaista oli joko opiskelijoita tai töissä yliopistossa. Kampusalue oli levittäytynyt ympäri kaupunkia, mutta alue oli niin hyvin suunniteltu, että aina löysi oikean rakennuksen monien joukosta. Suoritin Lundissa pari mielenkiintoista automaatiotekniikan kurssia ja ruotsin kielikurssin.

Kuluneet vuodet talouskriisissä rypenyt kotimaa on tarjonnut heikosti alan kesätöitä opiskelijoille, mutta Sonja on onnistunut saamaan töitä joka kesä mm. tutkimusapulaisena Stora Enson Imatran tehtaan tutkimuskeskuksessa.

-Mallinsin ja simuloin sellutehtaan säätöpiirejä ja sain tehtyä kandityönkin samasta aiheesta.  Kandityö käsitteli sellutehtaan massasäiliön säätöpiirien simulointia ja parempien parametrien määritystä piireihin.

Kirjaimellisesti edellistä paljon makeammat kesätyöpaikat olivat Lappeenrannan makeistehtaassa ja kaksi kesää Vantaalla Fazerin makeistehtaalla.

-Olen kyllä aina tiennyt, että joku tekniikan ala on ammattini. Yläasteella ja lukiossa olin jo kiinnostunut sähkötekniikasta ja nyt LUT:ssa automaatiotekniikka on noussut kiinnostuksen kohteeksi. Nyt odotan valmistumista ja sitä kautta töitä, mutta sitä ennen on tehtävä lopputyö jollekin firmalle.