CTS Uutiskirje

 

Kolmannen polven prosessimies

Jukka Leppänen kuuluu niihin ihmisiin, josta voisi sanoa, että hän on perinyt insinöörigeenit äidinmaidossa. Itse hän ei kuitenkaan väitettä sukuvelvoitteesta allekirjoita, mutta myöntää, että isän ja isoisän urat ovat saattaneet jonkin verran vaikuttaa ammatinvalintaan.

- Mitään painostusta ammatinvalintaan ei ollut, mutta meiltä on oltu useamman sukupolven ajan näissä töissä. Isä Pekka on ollut jo vuosia projektipäällikkönä CTS:llä ja isoisä oli Pöyryllä lähes sen perustamisesta lähtien. Ainakin isän komennusreissuista jäi mukavat muistot, jotka ovat saattaneet ammatinvalintaan vaikuttaa. Elävimpänä mieleen ovat jääneet ajat, kun asuimme Indonesiassa ja Filippiineillä. Olin alta kouluikäinen.

Nyt matka kulkee päivittäin Vantaalta Kouvolaan, kun Jukka tekee prosessisuunnittelua kuitulinja kolmelle KYMI700-projektiin.  Hän osallistui muutama vuosi sitten CTS:n järjestämään Training Program –koulutukseen, josta hän näkee olleen selkeää hyötyä työtehtäviin.

- Kurssi oli antoisa. Olisin aika eksyksissä, jos en olisi sitä käynyt. Kuin kala kuivalla maalla! Toki oppimista on vieläkin paljon, mutta suunnittelun perusasioita käytiin hyvin läpi kurssin aikana. Muitakin kurssilaisia on tullut käytävillä vastaan. Ainakin Kiiasen Marja ja Alastalon Henry näkyvät olevan.

Taustalla Viipuri ja Lappeenranta

Jukka on Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatteja, lähes valmis tuotantotalouden diplomi-insinööri. Opinnoista jäljellä on enää lopputyön viimeistely aiheesta ”Resurssienhallinta moniprojektitilanteissa”. Teknistä tietopääomaa kartuttivat sivuaineopinnot energia- ja ympäristötekniikassa. Lisäksi Jukka vietti yhden lukukauden opiskellen kauppatieteitä Bambergin kaupungissa Etelä-Saksassa.

Training program- kurssin jälkeen Jukka ehti työskennellä 2,5 vuotta Gasumin Espoon pääkonttorissa liiketoiminnan suunnittelutehtävissä LNG-hankkeessa.

Suunnittelualaa hän pitää mielenkiintoisena, vaikka taloustaantuma onkin kourinut alaa viime vuosina.

- Ala on muutoksessa, projektien määrä on vähentynyt, mutta toisaalta CTS:n uudet toimialat kuten kemianteollisuudessa vetytehdasprojekti sekä uudet innovaatiot kuten biotuotanto metsäteollisuudessa tuovat uusia mahdollisuuksia, Jukka mietiskelee.

- Paljon olisi maailmassa ratkaistavaa, kun vain löytyisi rahoitus.

Pääkaupungissa kasvaneen Jukan sukujuuret johtavat luovutetun Karjalan alueelle. Hänen isoäitinsä oli kotoisin Viipurinlahdella sijainneesta Kuurinsaaresta ja isoisä Karjalan suurimmasta pitäjästä, Suojärveltä. Viereinen Ravansaari oli aikanaan Pohjoismaiden suurin puutavaran vientisatama. Jukka tuntee sukunsa taustat ja paikat, ja on jopa käynyt katsomassa sukunsa kotipaikkoja.

-Paikat oli mukavaa nähdä, vaikka rakennuksista ei ollutkaan enää jäljellä kuin kivijalat.